Fasten begynder askeonsdag og varer 40 dage.
💜
I går blev jeg spurgt, om ikke fasten er en katolsk skik?
Og det er helt rigtigt. Fasten har katolske rødder, ligesom vores kirke jo også udspringer af den katolske kirke.
De første 1536 år var vores kirke ét med den katolske kirke – som egentlig betyder den almindelige kirke. Med reformationen gik vi hver til sit, og meget gled ud, som vi senere er begyndt at samle op på igen. Fx lysglober, pilgrimsvandringer, retræter, åndelig vejledning etc. Og her kommer fasten også ind.
💜
Naturen faster jo også nu. Der er smalhals for markens og skovens vilde dyr. Og flere og flere mennesker har de seneste år også fundet ud af at tage fastens velsignelser til sig som en forberedelse til Påsken.
💜
Forbilledet er dels Jesu 40 dages faste efter hans dåb; men også israeliternes 40 års ørkenvandring efter udfrielsen af fangenskabet i Ægypten.
2. Mosebog, som beskriver denne udfrielse – og som netop har 40 kapitler – er traditionel faste-læsning.
Fasten er en mulighed for at gøre op med de laster, som vi hver i sær er fanget af.
💜
Som et ydre tegn på fasten, kan man i dag i mange kirker få tegnet et askekors i panden, mens præsten siger: Husk, menneske, at du er støv, og til støv skal du vende tilbage.
Dette er en påmindelse om, hvor ringe betydning meget af det, vi fylder vore liv med, i virkeligheden har, for dermed at forberede os til Påskens store budskab: Livets sejr over døden.
Velsignet faste!
💜💜💜